Vándortúra Görgényi havasok és Hargita

2020-06-24 - 2020-07-04

Kedves Érdeklődők !

Sok Erdélyi és hazai lovastúrán vagyunk túl , de mindegyik más tájakon , hegységekben, környezetben lett megszervezve. Bátran állíthatom az idei túra nagyon változatosra sikeredett , lesz benne magashegység , dombság , vulkáni kőfolyam , vulkáni plató , ős fenyves , lápok , tó , borvíz , szurdok ,vadcsapások , medveles, patakok.. sorolhatnánk tovább a sok attrakciót !
A résztvevők a vonatra szállás után , nyugodtan felejtsék el az időt , az órát , itt megszűnik a stressz , és a rohanás .
A túra átlagos fizikai erőnléttel teljesíthető, nem vad vágtákról, és teljesítmény orientált, hanem kirándulásról lóháton , gyönyörű helyekről , lovakról , és aki már volt terepen nem okoz problémát . Részvétel 10 éves kortól . A túra minden szempontból biztonságos , bejárt útvonalakon halad , és teljesen autómentes erdőkben , réteken . A túra közben medve veszély nincs. Akit a medve támad, és a médiában lehet hallani, általában pásztor , gombászó ember , mivel ők egyedül vannak , és meglepik a medvét ebből szokott lenni a baj . Lovas csapatot, gyalogtúrázó társaságot messziről észleli a medve , így sajnos nem lehet velük találkozni , mivel nagyon óvatos és félős állatok. Ezért megyünk medve lesre, mert anélkül nem sok esély van látni .
Túránk alatt megmásszuk a Csoma falvai Dél hegyet, keresztül lovagolunk Székelyföld legnagyobb településén Székelyvarságon , átszeljük a Hargita vulkáni platóját, ahol számtalan juh esztenával találkozunk. Biztonságos , felszerelt medve lesen veszünk részt ahol természetes élőhelyükön fotózhatjuk a mackókat. Ezt követi a Hargita végtelen ős fenyvese a nagy kiterjedésű Fertő mező, egy fantasztikus láp,és az Osztoros hegy tisztásai. Végül a Fekete-Rezen keresztül a Maros forrás vidéken áthaladva érünk vissza a tanyára.
Röviden: ? 8 Nap/7 éjszaka ? Nyugodt , terepbiztos túralovak. ? Tapasztalt túravezetés ? Naponta kétszeri meleg étkezés, délben piknik ? Helyi italok(sör,bor,pálinka) ? Két éjszaka szállás a lovas tanyán 2 és több ágyas szobákban. ? 2 éjszaka panzióban , 3 éjszaka sátorban, 2 éjszaka hálókocsis vonaton .

Túra leírás :
1.nap: Reggel érkezünk Budapestről hálókocsis vonatunkkal Gyergyószentmiklósra, majd egy kalandos off road autótúra következik a tanyáig. A gyönyörű útvonal után ,megérkezve a Keleti Kárpátok által körülölelt, magashegyi lovas tanyára, a panorámát megcsodálva, akár csobbanhatunk is a fürdő dézsába, és felfedezhetjük a környéket.. Miután megismerkedtünk négylábú túratársainkkal, és bepakolunk a szobánkba , Brigitta vár bennünket egy kiadós székely vacsorával. Este tábortűz mellett hangolódunk egymásra .

2.Nap. Reggeli után bepakolunk a nyeregtáskákba és indul is az első lovas nap. Keskeny ösvényen haladunk az Olt forrásáig ahol rövid pihenőt tartunk. Megtöltjük kulacsainkat és folytatjuk utunkat a Sipos hegy fele. Felérve a csúcsra(1568 m) déli pihenőt tartunk ahol gyönyörű kilátásunk nyílik a környező hegyekre. Frissült erővel indulunk tovább, áthaladva több virágzó tisztáson, lovaink várják, hogy végre vágtázhassanak. Aláereszkedünk a hegyről és keresztülszeljük a Gyergyói medencét. Szállásunk egy virágzó réten lesz, gyönyörű kilátással.

3.Nap: .Egy gazdag reggeli után nekivágunk a Dél hegynek (1650 m) ős fenyveseken lovagolunk keresztül, ahol helyenként vezetni is kell lovainkat. Egyre sűrűbb erdőben haladunk ahol már csak vadcsapásokon tudunk továbbhaladni, időnként medve hántotta fenyőket láthatunk, és friss medvenyomokat fotózhatunk. Déli pihenőnket egy kis tisztáson tartjuk, ahonnan a Kelemen havasok csúcsaiban gyönyörködhetünk. Kiérve a fenyvesekből a Görgényi havas fennsíkjáról szemlélhetjük Székelyvarság elterülő tanyavilágát. Egy idillikus panzióban lesz a szálláshelyünk, ahol sós fürdődézsában ápolhatjuk fáradt tagjainkat. Vacsorára szállásadók Erzsike kényeztet minket báránysülttel, és egyéb finomságokkal.

4.Nap: Délelőtt a Székelyvarsági tanyavilágon lovagolunk keresztül, melynek területe Bukarest területével vetekszik. Rövid pihenő egy kilátónál, ahonnan pontosabban láthatjuk a falu részletes elhelyezkedését. Továbbhaladva egy esztenához érünk ahol be is tekintünk a pásztorok életébe. A déli pihenő után amit egy bükk erdő szélén tartunk át haladunk a Hargita vulkáni platóján, ahol számtalan vágtára lesz lehetőségünk. Megérkezve a szálláshelyre István a házigazda vár bennünket pálinkával ( +18 ) és frissen sült pogácsával. Ezután indul a medveles program: terepjáróval jönnek értünk és egy rövid autós túra után megérkezünk egy biztonságos házikóhoz, ahol rövidesen megjelennek a medvék mindenféle nagyságban. Lehet fotózni . Visszaérve a panzióhoz István vacsorával vár bennünket.


5.Nap. Elbúcsúzunk Istvántól és haladunk felfelé a Hargitára. Időnként értelmetlenül jó minőségű utakat keresztezünk melyek a valamikori Ceausescu diktátor kedvenc Vadász útjai voltak. Egy igazi ősfenyves után megérkezünk a hatalmas kiterjedésű Fertő mezőre. Itt tartjuk déli pihenőnket egy bővizű forrás mellet, ahonnan a Madaras Hargita csúcsa tekint ránk fenségesen. Kulcsokat megtöltjük továbbhaladunk az Ördögtói láphoz, megkóstoljuk a borvizet(szénsavas ásványvizet) ,ami a földből tör elő .Aláereszkedünk főgerincről és nemsokára megérkezünk éjszakai táborhelyünkre.

6.Nap. Reggeli után újra nyeregbe és vissza a Hargita fenyvesébe ahol kis eldugott tisztásokon több vágta lehetőség kínálkozik. Az Osztorosi csúcsot elérve kilátásunk nyílik a Csiki medencére és a Hagymás hegység szikláit is láthatjuk. Elhagyva a Hargita hegységet a Maros folyót lovagoljuk át és meg is érkeztünk Marosfőre, itt egy parasztgazdaság mellett alszunk .

7.Nap: Az utolsó lovas napunkon, felkapaszkodunk a Fekete-Rezre ahol a Maros forrása közelében lovagolunk. Egy esztenán tartunk pihenőt, ahol ordát, sajtot, zsendicét kóstolhatunk. A Lok nyeregben megitatjuk lovainkat majd Szanduly patakára vezetjük le a lovainkat. Átkelünk a bő patakon, és a lovak által jól ismert ösvényen érünk vissza a tanyánkra. Itt újra lehetőségünk van forró sós fürdődézsázásra. Este Brigitta készít friss pisztrángot a tábortűznél.

8.nap: Reggeli után Off-Road túrával visszaérkezés Gyergyószentmiklósra ahonnan vonattal utazunk haza. Utolsó napra igény esetén fakultatív buszos/terepjárós/ fürdős kirándulást szervezünk .
Dátum :
Június 24-július 4 ( a vonat június 23 este indul , vissza pedig július 4 este ! )

Előző évek hasonló túráiról videók a Krisztina Lovas udvar youtube csatornáján , illetve facebook csoportunkban találhatóak .
Érdeklődni , jelentkezni Schubkégel Krisztina : +36706053922 , vagy cercerus@gmail.com
Nézzétek meg a túra videóját !