Vándortúra a Nagy Hagymás Nemzeti parkban

2020-06-27 - 2020-07-04

Ha lovagoltál már a Gyergyói-havasok fenyveseiben, mindig visszavágysz.
Erdély mindenkinek mást jelent, aki már járt ott általában elvarázsolva ésnehéz szívvel tér onnan haza, visszagondol, és ha teheti vissza is tér. Aki mégnem járt ott, hallott róla, látott képeket, érzi, hogy ez valami furcsa helye,szeglete a világnak, itt még léteznek a csodák. Nem gépiesített, hanemérzékeinkre ható világ, telis-tele igazi, vendégszerető emberekkel. Ételeiknéllehet, hogy csak ízes, rég elfeledett szavakból álló mondataik változatosabbak.
Egy biztos, igazgyöngy pereg ajkaikról és melegség a szívükből.
A Krisztina Lovas Udvar úgy döntött, kicsit beveti magát ebbe a tündérkertbe éspróbálja megmutatni Nektek, hogy mi a nyugalom és a csodálatos tájak övezte élőtermészet, a vágtázó ménesek, az esztenákban dolgozó csángó emberek, a hegyipásztorok, csobogó patakok, nagy meredélyek, a puliszka, csorba és a rétek vadgyümölcsei.
2019 nyarán is lovas túrát szervezünk a Nagy Hagymás Nemzeti Parkba.
A túra nagyrészt a Nagy Hagymás Nemzeti Parkon halad keresztül, érintve annakegyik legfőbb látnivalóját, a fehérmezei dolinákat, zsombolyokat, szakadékokat,sziklapárkányokat. A barangolás során érintjük a medve visszavadító központot,valamint együtt vágtázhatunk a félvad csángó ménessel. Sajtot , ordát kóstolunkaz esztenákon, és elfelejtjük az áramot , és térerőt .

Ezt a túrát kezdő, de terepen is biztosan közlekedő lovasoknak is ajánljuk!

10 éves kor felett tudunk gyerekeket fogadni !
? A túra 6 lovaglási napból/ 7 éjszaka a hegyen / 2 éjszaka vonatonhálókocsiban
? Szállás: 4 éjszaka vendégházban (több ágyas szobákban), 2 éjszakamenedékházban+1 éjszaka falusi vendéglátás
? A személyes csomag szállítása nyeregtáskákban, málhás lovakon történik.
Program:

1. nap:
Érkezés Gyergyószentmiklós, innen szekérúton terepjáróval felmegyünk hegyekbe alovas tanyára . Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályokmegbeszélése, dézsafürdőzés , kirándulás .
2. nap:

Szállásunkat magunkmögött hagyva, az Olt forrásánál megitatjuk lovainkat, innen egy hosszúkapaszkodó következik a Sóvető havason keresztül a Sípos hegyre .A Sípos hegy(1568 m) tetején tartjuk pihenőnket, ahonnét kilátás nyílik az Észak Hargitára.Utunk visszafelé egy vad ösvényen vezet, ha csendben vagyunk, fajdot, szarvastvagy akár medvét is láthatunk.
3. nap :

Reggeli után málházunkés indulás Marosfőre a Hegyes kő , Lok nyereg,Szanduly völgye érintésével ,Fekete rezen át . Gyönyörű kilátással, erdei ösvényeken lovagolunk , majdereszkedünk alá a Gyergyói medencében lévő Marosfőre , ahol egyparasztgazdaságban lesz éjszakai szállásunk , illetve finom vacsoránk , ésreggelink .
4. nap :  Teli hassal , kipihenten indulunk vissza a hegyre egy másik útvonalonmint előző napon. Szanduly völgye és Vas patak érintésével . Útközben többpihenő , és piknik . Szállás és vacsora a tanyán .
5. nap : Fantasztikus vándortúra következik a Nagy Hagymás vad sziklabérceiközé .

Háromkúti szállásunkigsok gyönyörű tájon lovagolunk át a régi kisvasút útját követve a Forgató tetőnkeresztül , Pongrác tető , Juh patak érintésével. Háromkút egy csángó falu ,ami lélegzetelállító természeti környezetben fekszik , rendes út nem vezetoda,és hivő katolikus csángók lakják, régi hagyományaikat tartva , vendégetétellel- itallal várva .Itt lesz a szállásunk .

6 .nap . 

Háromkútonnyeregtáskákba pakolás után indulunk túránk legvadabb és fantasztikusabb 2napjára .

A falut elhagyvafelkapaszkodunk Terkőre , Ilia, Tarvész és Jávárdi feje érintésével .Fantasztikus panoráma fogad minket , itt pihenünk  és ebéd  után folytatjuk utunkat Ecsém tető és Egyeskői( 1608 méter )szállásunk felé . Végig csodálatos panoráma kíséri utunkat .Szállásunk menedékházban , ahová csak gyalog és lóháton lehet érkezni .Amenedékházba az ellátmányt Pali, a málhás ló szokta vinni . Errő,l és sokérdekes dologról vacsora közben mesélünk .Vacsora előtt felmászunk az Egyeskőcsúcsára .

7.nap : Fájó szívvelindulunk utolsó  lovas napunkra , ami acsúcsra vezet . Egyeskőről egyenesen a Nagy Hagymás csúcsára lovagolunk ,ahol1792 méteren fogyasztjuk el a csúcs csokikat és készítünk rengeteg képet . Acsúcsról kilátás a szélrózsa minden irányába : északon a Kelemen havasok , és aCsalhó , keleten a Gosmán és a Tarkő , délen a Nemere és a Gyimesi Naskalat,nyugaton pedig a Hargita hosszú vonulata látszik . Tovább lovagolunk Tunzériapusztára és Fehér mezőre ,ahol víznyelőket , méneseket , és zsombolyokat látunk.Majd a Gyergyói havasok főgerincén át , érintve a Meggyes csúcsot ( 1504 ) ,Vörös kő , Jáhoros és Vas patakon át vissza lovagolunk a tanyára .  Máriás nagy tüzet rakunk , és búcsú estünketvidám hangulatban , alaposan elfáradva , nyárson sütött pisztráng társaságábantöltjük .

8 .nap :
Búcsúzunk házigazdáinktól és vonattal hazatérünk Budapestre .

A túrára bármilyen korosztályt szívesen látunk, akik mindhárom jármódbanbiztosan lovagol. A túra átlagos erőnléttel teljesíthető, biztonságosútvonalakon, nyugodt vérmérsékletű lovakkal, két tapasztalt túravezetőkíséretével kerül megrendezésre. A lovak egész évben járják ezt az útvonalat,biztos léptű, kényelmes hegyi lovak.
Jelentkezni 30 % befizetésével (ez csak a kitöltött jelentkezési lapon szereplőfeltételekkel mondható vissza) a rendelkezésre álló helyek elfogyásáiglehetséges .A létszám erősen limitált lesz . A túra útvonala bármikor változhat, időjárás miatt , illetve az utak állapota miatt is .
Kedvcsinálónak előző túráinkról videók találhatóak a Krisztina Lovas udvaryoutube oldalán, fényképek pedig a Krisztina Lovas udvar facebook-on találhatónyilvános csoportjában.
Érdeklődni: Schubkégel Krisztina +3670/605-3922 vagy cercerus@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=yX_2F89aFlw