Parelli kurzus haladó

2015-03-05 - 2015-04-23

 


A megígértek szerint folytatódik a parelli kurzus ,ahová szeretettel várunk benneteket !
Találkozásaink alkalmával, ismételni fogjuk amiket eddig tanultunk , javítgatjuk, fejlesztjük, hogy a kapcsolatunk a lóval, elmélyüljön. Megtanuljuk kombinálni a feladatokat, hogy jól tudjuk kezelni a szára,t és a répabotot, ezáltal magát a lovat is. Lesz új feladat földről, illetve tovább haladunk, már lóhátról is foglalkozni fogunk velük. (kantár és nyereg nélkül)
Lesz felülés gyakorlás , aztán barátkozós, majd sündisznós játék, majd hajtós, (ezek mind voltak földről is) egy szárral lovaglás,utas játékkal, majd irányítva. Lenne a vége fele oldallépés, és résjáték... és két szárral irányítás .
Szóval sok mindent fogunk megtanulni , fejleszteni a haladó kurzuson is ! A kurzus 2 hónapig tart .
Jelentkezni és részletek Krisztinél !

Új oktatónk lesz , kérlek olvassátok el bemutatkozóját , és fogadjátok szeretettel !:

Sziasztok!

A nevem Rokob Cintia , Rábaszentmihályi lakos vagyok . Gyermek korom óta foglalkozom lovakkal, ez idő alatt lovas sportedzői és lovastúra-vezetői bizonyítványokat szereztem, mindegyiket jeles eredménnyel.
Lovas pályafutásomat Rábaszentmihályon kezdtem , alapvető céljaim még nem voltak, csak imádtam az állatok közelében lenni. Díjlovaglást, díjugratást tanultam többek között Rábaszentmihályon, Keszthelyen, Bábolnán és Győrben is neves edzőktől, lókiképzőktől (például Cserpák Beatrix, a Pannon-Royal Lovasklub elnöke, vagy Németh Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Kar lovardavezetője). Jelenleg is űzöm mind a díjlovaglást, mind a díjugratást, emellett trükklovagolok is, de már teljesen más felfogással, mint akkoriban.
Sokáig azt gondoltam, helyes, amit csinálok, az edzőim biztattak, egyre magasabb akadályokat ugrottunk, egyre komolyabb feladatokat bíztak rám. Képes voltam problémásabb, nehezen kezelhetőbb lovakkal dolgozni, csakhogy ez sosem töltött el jó érzéssel. Kapaszkodnom kellett a szájukba, erőteljes csizmasegítséget alkalmazni, pálcával jól ráhúzni a farukra? Egy igazi lovas nem így viselkedik.
Ekkor találkoztam először a Parelli-módszerrel. Mivel akkoriban is volt már két saját lovam, ráadásul a fiatal kancám rossz körülmények közül, elrontott lóként került hozzám, kísérletezni kezdtem. Persze nem a nulláról kezdtem, előtte részt vettem kurzusokon, melyeket Csontó Zoltán tartott Felsőörsön. Itt megtanulhattam foglalkozni kiképzett, félig kiképzett és nyers lovakkal is, ami a későbbiekben nagyban elősegítette a munkám. Csontó tanár úr mellett többek között részem lehetett elrontott, problémás lovakkal is találkozni. Persze volt már tapasztalatom nehezebb természetű lovakkal, de sosem ezzel a módszerrel dolgoztam korábban, és el kell mondjam, nagyon is hatásosnak bizonyult. Változatos feladatok a kiépített ló ügyességi-pályán, a lószállítóra rakodás megtanítása, liberty (azaz szabadon, kötőfék és vezetőszár nélkül végzett) gyakorlatok is a kurzusok részeit képezték.
A földi munka során mindkét lovam sokkal kiegyensúlyozottabb, együttműködőbb lett, nem voltak meg a korábbi ellenszegülések, amikkel szinte minden lovaglás során meg kellett küzdenem, mert azáltal, hogy az Ő nyelvükön kommunikáltam, megértették, mit kérek tőlük. Ezért annyira jó a Parelli-módszer: mert ugyanazokat a jeleket használja, mint a lovak egymás között.
2012-ben a Nyeregszemlén a Lovas Élet Iskola kiépített karámjában néhány társammal bemutatókat is tarthattunk, szintén Parelli nyomdokait követve. Itt találkoztam Egyed Annával és lovával, Krampusszal, akik Magyarország egyetlen nemzetközi szinten is versenyző lóagility-párosa, tőlük tanulhattam meg a lóagility alapjait. Krampusz akkoriban már jól képzett ló volt, de az, hogy tudtam, miként reagál egy vérbeli agility-ló, segített abban, hogy a kezdőbb lovak esetében is meg tudjam állapítani, vajon helyesen végzem, végeztetem-e a feladatot. Saját lovaim közül Zacky-t, a fiatal shetlandi mént is eszerint képzem, libertymunkában igencsak tehetségesnek mutatkozik.
Mára a céljaim egyértelművé váltak: együttműködő, nyugodt, de játékos lovak kiképzése, egy harmonikus kapcsolat kiépítése. Ehhez szükség van olyan emberekre, olyan lovasokra, akik hajlandóak megtanulni az Ő nyelvüket. Remélem, Ti is közéjük tartoztok és velem tartotok ezen a természetes úton.
Várlak Titeket sok szeretettel:

Rokob Cintia