Parelli kurzus kezdő

2015-03-02 -

Kedves Lovasok !
Lovardánk ismét elindítja parelli kurzusát ,azoknak is aki még nem ismerik ezt a módszert , de szeretnének tanulni , jól kommunikálni a lovakkal , természetes ,erőszakmentes módon !
Pár szó arról, mi is ez valójában :

a Pat Parelli-féle módszer egy, a lovak számára természetesebb, lóközelibb, lóközpontúbb képzési forma, amelyet a lovak tisztábban értenek bármilyen más módszernél. Ez a logikusan felépített rendszer a tulajdonképpen a lovakkal kellemesen(!) foglalkozni kívánók számára tanít ideális érzéket, lóhoz való hozzáállást, kommunikációs képességet , bármilyen szintű "lovazásra" is szeretné ezt valaki használni. Nincs még egy ehhez hasonló program a világon, amely módszerrel ilyen messzire el lehetne jutni a lovak kiképzésében - állítják sokan azok közül, akik már valamennyire is megismerkedtek a Parelli-programmal.

Pat Parelli a következőképpen jellemzi az említetteket saját szavaival: "Amennyiben lenne rá lehetőségem, akkor mindenkit megtanítanék a lovak gondolkodásmódjára lelkük megértése érdekében, hogy többen rendelkezzenek azzal a képességgel, amely lehetővé teszi számukra, hogy azt csináljanak lovukkal, amit csak szeretnének, úgy, hogy közben megnyerik szívüket és lelküket!"

Aki a tanulni vágyókat vezeti ezen az úton Rokob Cintia !
Ismerjétek meg kicsit Cintiát a bemutatkozójából :

Sziasztok!
A nevem Rokob Cintia , Rábaszentmihályi lakos vagyok . Gyermek korom óta foglalkozom lovakkal, ez idő alatt lovas sportedzői és lovastúra-vezetői bizonyítványokat szereztem, mindegyiket jeles eredménnyel.
Lovas pályafutásomat Rábaszentmihályon kezdtem , alapvető céljaim még nem voltak, csak imádtam az állatok közelében lenni. Díjlovaglást, díjugratást tanultam többek között Rábaszentmihályon, Keszthelyen, Bábolnán és Győrben is neves edzőktől, lókiképzőktől (például Cserpák Beatrix, a Pannon-Royal Lovasklub elnöke, vagy Németh Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Kar lovardavezetője). Jelenleg is űzöm mind a díjlovaglást, mind a díjugratást, emellett trükklovagolok is, de már teljesen más felfogással, mint akkoriban.
Sokáig azt gondoltam, helyes, amit csinálok, az edzőim biztattak, egyre magasabb akadályokat ugrottunk, egyre komolyabb feladatokat bíztak rám. Képes voltam problémásabb, nehezen kezelhetőbb lovakkal dolgozni, csakhogy ez sosem töltött el jó érzéssel. Kapaszkodnom kellett a szájukba, erőteljes csizmasegítséget alkalmazni, pálcával jól ráhúzni a farukra? Egy igazi lovas nem így viselkedik.
Ekkor találkoztam először a Parelli-módszerrel. Mivel akkoriban is volt már két saját lovam, ráadásul a fiatal kancám rossz körülmények közül, elrontott lóként került hozzám, kísérletezni kezdtem. Persze nem a nulláról kezdtem, előtte részt vettem kurzusokon, melyeket Csontó Zoltán tartott Felsőörsön. Itt megtanulhattam foglalkozni kiképzett, félig kiképzett és nyers lovakkal is, ami a későbbiekben nagyban elősegítette a munkám. Csontó tanár úr mellett többek között részem lehetett elrontott, problémás lovakkal is találkozni. Persze volt már tapasztalatom nehezebb természetű lovakkal, de sosem ezzel a módszerrel dolgoztam korábban, és el kell mondjam, nagyon is hatásosnak bizonyult. Változatos feladatok a kiépített ló ügyességi-pályán, a lószállítóra rakodás megtanítása, liberty (azaz szabadon, kötőfék és vezetőszár nélkül végzett) gyakorlatok is a kurzusok részeit képezték.
A földi munka során mindkét lovam sokkal kiegyensúlyozottabb, együttműködőbb lett, nem voltak meg a korábbi ellenszegülések, amikkel szinte minden lovaglás során meg kellett küzdenem, mert azáltal, hogy az Ő nyelvükön kommunikáltam, megértették, mit kérek tőlük. Ezért annyira jó a Parelli-módszer: mert ugyanazokat a jeleket használja, mint a lovak egymás között.
2012-ben a Nyeregszemlén a Lovas Élet Iskola kiépített karámjában néhány társammal bemutatókat is tarthattunk, szintén Parelli nyomdokait követve. Itt találkoztam Egyed Annával és lovával, Krampusszal, akik Magyarország egyetlen nemzetközi szinten is versenyző lóagility-párosa, tőlük tanulhattam meg a lóagility alapjait. Krampusz akkoriban már jól képzett ló volt, de az, hogy tudtam, miként reagál egy vérbeli agility-ló, segített abban, hogy a kezdőbb lovak esetében is meg tudjam állapítani, vajon helyesen végzem, végeztetem-e a feladatot. Saját lovaim közül Zacky-t, a fiatal shetlandi mént is eszerint képzem, libertymunkában igencsak tehetségesnek mutatkozik.
Mára a céljaim egyértelművé váltak: együttműködő, nyugodt, de játékos lovak kiképzése, egy harmonikus kapcsolat kiépítése. Ehhez szükség van olyan emberekre, olyan lovasokra, akik hajlandóak megtanulni az Ő nyelvüket. Remélem, Ti is közéjük tartoztok és velem tartotok ezen a természetes úton.
Várlak Titeket sok szeretettel:
Rokob Cintia

A kurzus 2 hónapig tart , heti 1 foglakozással !
Mindenki egy általa lefoglalt , kiválasztott lóval fog foglalkozni a kurzus során .
Jelentkezés , információ Krisztinél !

A kurzusok kezdési időpontja :
2015.03.02 17 óra
2015.03.08 16.30