Erdélyi lovas vándortábor

2015-08-15 - 2015-08-22

Kedves Érdeklődök!

Az ember legtöbbször azért megy nyaralni, hogy kipihenhesse a hétköznapi fáradalmakat,szórakozzon, esetleg, hogy országot, világot lásson. Vannak olyan utak, amik nem is jók másra. Vannak azonban olyan helyek, nyaralások, ahol az ember gondolkozni és érezni kezd. Ahol elfelejti, az elfelejteni valót, és rádöbben arra, amit a szürke hétköznapok betonfalai eltakartak előle. Hirtelen azt érzi,hogy soha nem látta még ennél egyértelműbben, hogy mi fontos és mi nem.Hamuként ragadja magával a szél az elméből a hétköznapok porait. Vannak, akik a varázs, az élmény, vagy a kihívás miatt jönnek a Kovács Péter tetőre. Sokan azonban felejteni - felejteni, ami fáj, ami bánt, ami színtelenné tesz mindent.Lehet, maguknak sem vallják be, hogy az életet keresik az erdélyi fenyőfák között. Azt, amit otthon elvesztettek már rég. S emberekkel találkozik - lóháton, a patak partján, a faházban, a hegy ormán. Akik mind a gyógyulást segítik. Csendben, észrevétlenül, tudat alatt - ahogyan a csillagok jelennek meg az este érkezésével az égbolton. És nem véletlen az, hogy épp ezekkel az emberekkel hozta össze a Jóisten ott a Kovács Péteren. Lehet, hogy életre szólóbarátságot kötsz velük, lehet, hogy a mindennapok eltávolítanak egymástól, vagy az is lehet, hogy soha többé nem találkoztok. De mindig emlékeztek majd egymásra. Meleg, jóérzéssel tölt el, ha rájuk gondolsz. Nem tudod, hol járhatnak, mit csinálhatnak, de tudod, mit éltetek át együtt, és ez örökre összeköt titeket.

Ha lovagoltál már a Gyergyói-havasok fenyveseiben, mindig visszavágysz. Ha a  hétköznapok felemésztenek, ha nagy boldogság ragyog fel az életedben, ha-egyedül vagy, ha társra találtál, ha odakint szürke és hideg minden, vagy ha szikrázóan hívogatnak a tavasz első napsugarai ? mindig.

Erdély mindenkinek mást jelent, aki már járt ott általában elvarázsolva és nehéz szívvel tér onnan haza, visszagondol, és ha teheti vissza is tér. Aki még nem járt ott, halott róla, látott képeket, érzi, hogy ez valami furcsa helye, szeglete a világnak, itt még léteznek a csodák. Nem gépiesített, hanem érzékeinkre ható világ, telis-tele igazi, vendégszerető emberekkel. Ételeiknél lehet, hogy csak ízes, rég elfeledett szavakból álló mondataik változatosabbak.

Egy biztos, igazgyöngy pereg ajkaikról és melegség a szívükből.

A Krisztina Lovas Udvar úgy döntött, kicsit beveti magát ebbe a tündérkertbe és próbálja megmutatni Nektek, hogy mi a nyugalom és a csodálatos tájak övezte élőtermészet, a vágtázó ménesek, az esztenákban dolgozó csángó emberek, a hegyi pásztorok,csobogó patakok, nagy meredélyek, a puliszka, csorba és a rétek vad gyümölcsei.

2015 nyarán lovas vándortúrát szervezünk a medvék földjére, a Nagy Hagymás Nemzeti Parkba.

A túra nagyrészt a Nagy Hagymás Nemzeti Parkon halad keresztül, érintve annak egyik legfőbb látnivalóját, a fehérmezei dolinákat, zsombolyokat, szakadékokat, sziklapárkányokat. A barangolás során érintjük a medve visszavadító központot, valamint együtt vágtázhatunk a félvad csángó ménessel.

 

Ezt a túrát kezdő lovasoknak is ajánljuk!

Program:

1. nap: Érkezés Gyergyószentmiklósra a délutáni órákban,innen szekérúton terepjáróval kimegyünk a lovas tanyára (15 km). Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályok megbeszélése.
2. nap: Lovasítás, majd rövid bemelegítő túrára indulunk, az Olt forrásához, a Meggyes nyeregre és a Magas Bükkre (1415 m).

3. nap: Nyeregtáskák szétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés. A Meggyes csúcs (1504 m) felé indulunk. Egy meredek kapaszkodó után felérünk a Gyergyói-havasok főgerincére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Csalhóra (1904 m), a Kiscohárdra (1345 m), aGyilkos kőre (1408 m) és a Kelemen Havasokra (2100 m). Innen folytatjuk utunkat a Csofronka (1607 m) irányába, majd Tunzéria pusztáján keresztül egy hosszú vágtával érkezünk meg táborhelyünkre. Itt megépítjük a táborhelyet és este látogatást teszünk egy közeli Eszténához.

4. nap: Ezen napon a Kovács Péterről már sokszor megcsodált Nagy Hagymást indulunk meghódítani a fehér-mezei táborhelyről. Útközben több vágtára lesz lehetőségünk, viszont helyenként le is kell szállnunk a lovakról a nehéz terep miatt. Menet közben megcsodáljuk az Egyeskövet,víznyelőket és zsombolyokat. A Nagy Hagymás csúcsra (1792 m) érve kilátásunk nyílik a szélrózsa minden irányába: északon a Kelemen Havasok, a Csalhó;keleten a Gosmán- és Tarkő Hegység; délen a Nemere- és Naskalat Hegység;nyugaton a Hargita hosszú vonulata.

5.nap: Táborbontás után a Vörös-kőoldalához érünk, ahol aláereszkedünk a Jáhoros pusztájára. Innen a völgylabirintusokon keresztül visszaérkezünk a lovas tanyára.

6.nap

Túra ára : 300 EURÓ + útiköltség 

Foglalni 20 % befizetésével a létszám beteléséig lehet !