Nagy-Hagymás lovastúra

2019-08-03 - 2019-08-10

Kedves Érdeklődök!

Az ember legtöbbszörazért megy nyaralni, hogy kipihenhesse a hétköznapi fáradalmakat, szórakozzon,esetleg, hogy országot, világot lásson. Vannak olyan utak, amik nem is jókmásra. Vannak azonban olyan helyek, nyaralások, ahol az ember gondolkozni ésérezni kezd. Ahol elfelejti, az elfelejteni valót, és rádöbben arra, amit aszürke hétköznapok betonfalai eltakartak előle. Hirtelen azt érzi, hogy sohanem látta még ennél egyértelműben, hogy mi fontos és mi nem. Hamuként ragadjamagával a szél az elméből a hétköznapok porait. Vannak, akik a varázs, azélmény, vagy a kihívás miatt jönnek a Kovács Péter tetőre. Sokan azonbanfelejteni - felejteni, ami fáj, ami bánt, ami színtelenné tesz mindent. Lehet,maguknak sem vallják be, hogy az életet keresik az erdélyi fenyőfák között.  S emberekkel találkozik - lóháton, a patakpartján, a faházban, a hegy ormán. Akik mind a gyógyulást segítik. Csendben,észrevétlenül, tudat alatt - ahogyan a csillagok jelennek meg az esteérkezésével az égbolton. És nem véletlen az, hogy épp ezekkel az emberekkelhozta össze a Jóisten ott a Kovács Péteren. Lehet, hogy életre szóló barátságotkötsz velük, lehet, hogy a mindennapok eltávolítanak egymástól, vagy az islehet, hogy soha többé nem találkoztok. De mindig emlékeztek majd egymásra.Meleg, jóérzéssel tölt el, ha rájuk gondolsz. Nem tudod, hol járhatnak, mitcsinálhatnak, de tudod, mit éltetek át együtt, és ez örökre összeköt titeket.

Ha lovagoltál már a Gyergyói-havasok fenyveseiben, mindig visszavágysz.

Erdély mindenkinekmást jelent, aki már járt ott általában elvarázsolva és nehéz szívvel tér onnanhaza, visszagondol, és ha teheti vissza is tér. Aki még nem járt ott, hallottróla, látott képeket, érzi, hogy ez valami furcsa helye, szeglete a világnak,itt még léteznek a csodák. Nem gépiesített, hanem érzékeinkre ható világ,telis-tele igazi, vendégszerető emberekkel. Ételeiknél lehet, hogy csak ízes,rég elfeledett szavakból álló mondataik változatosabbak.

Egy biztos, igazgyöngypereg ajkaikról és melegség a szívükből.

A Krisztina LovasUdvar úgy döntött, kicsit beveti magát ebbe a tündérkertbe és próbáljamegmutatni Nektek, hogy mi a nyugalom és a csodálatos tájak övezte élő természet,a vágtázó ménesek, az esztenákban dolgozó csángó emberek, a hegyi pásztorok,csobogó patakok, nagy meredélyek, a puliszka, csorba és a rétek vad gyümölcsei.

2019 nyarán is lovas túrát szervezünk  a Nagy Hagymás Nemzeti Parkba.

A túra nagyrészt a Nagy Hagymás Nemzeti Parkon halad keresztül, érintveannak egyik legfőbb látnivalóját, a fehérmezei dolinákat, zsombolyokat,szakadékokat, sziklapárkányokat. A barangolás során érintjük a medvevisszavadító központot, valamint együtt vágtázhatunk a félvad csángó ménessel.Sajtot , ordát kóstolunk az esztenákon, és elfelejtjük az áramot , és térerőt .


Ezt a túrát kezdő, de terepen is biztosan közlekedő lovasoknak is ajánljuk!

Program:

1. nap: Érkezés Csíkszentdomokosra , innen szekérúton terepjáróval felmegyünkhegyekbe a lovas tanyára . Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályokmegbeszélése.

2. nap: Lovasítás, majd bemelegítő túrára indulunk, az Olt forrásához, aMeggyes nyeregre és a Magas Bükkre (1415 ), ahol piknikezünk, majd hosszú erdeivágtákat követően vissza lovagolunk szállásunkra.

3.nap: Szállásunkatmagunk mögött hagyva, az Olt forrásánál megitatjuk lovainkat, innen egy hosszúkapaszkodó következik a Sóvető havason keresztül a Sípos hegyre .A Sípos hegy(1568 m) tetején tartjuk pihenőnket, ahonnét kilátás nyílik az Észak Hargitára.Utunk visszafelé egy vad ösvényen vezet, ha csendben vagyunk, fajdot, szarvastvagy akár medvét is láthatunk.

4. nap: Nyeregtáskákszétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés. A Meggyescsúcs (1504 m) felé indulunk. Egy meredek kapaszkodó után felérünk aGyergyói-havasok főgerincére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Csalhóra(1904 m), a Kis-cohárdra (1345 m), a Gyilkos kőre (1408 m) és a KelemenHavasokra (2100 m). Innen folytatjuk utunkat a Csofronka (1607 m) irányába,majd Tunzéria pusztáján keresztül egy hosszú vágtával érkezünk meg Fehér-mezőre. Zsombolyokon, és víznyelők mentén , acsángó ménest terelve,hosszú vágtával felérkezünk a Nagy Hagymás(1792 m)csúcsára. A  csúcsra érve kilátásunknyílik a szélrózsa minden irányába: északon a Kelemen Havasok, a Csalhó; keletena Gosmán- és Tarkő Hegység; délen a Nemere- és Naskalat hegység;nyugaton aHargita hosszú vonulata.

Itt piknikezünk, majdleereszkedünk az Egyes-kő (1608 m) menedékházhoz, szálláshelyünkre.

5. nap: Az Egyes-kőmenedékháztól a Nagy Hagymáson átlovagolva zergék és birkanyájak közöttmegérkezünk az Öcsém tetőre.(1706 m )A csúcson gyönyörködünk a panorámában,majd elfogyasztjuk ebédünket,a csúcs csokit, majd visszalovagolunkszálláshelyünkre, az Egyes-kő menedékházhoz.

 6. nap: Reggeli után felnyergelünk, majdleereszkedünk a Vörös-kő oldalához ,a Jáhoros pusztáját érintve, a Vas patakonát völgylabirintusokon keresztül,sok vágta után visszaérkezünk a lovas tanyára.

7 .nap:  Ébredésután csomagolunk, majd búcsúzunk Kovács Péter tetőtől, és házigazdáinktól, majdegész napos autóbuszos kirándulásra indulunk.

.Éjszakai hálókocsisvonattal szállás érkezünk másnap reggel Budapestre.

A túrára bármilyen korosztályt szívesenlátunk, akik mindhárom jármódban biztosan lovagol. A túra átlagos erőnléttelteljesíthető, biztonságos útvonalakon, nyugodt vérmérsékletű lovakkal, kéttapasztalt túravezető kíséretével kerül megrendezésre. A lovak egész évbenjárják ezt az útvonalat, biztos léptű, kényelmes hegyi lovak.

Jelentkezni 30 %befizetésével (ez csak a kitöltött jelentkezési lapon szereplő feltételekkelmondható vissza) a rendelkezésre álló helyek elfogyásáig lehetséges .A létszámerősen limitált lesz .

Kedvcsinálónak előző túráinkrólvideók találhatóak a Krisztina Lovas udvar youtube oldalán, fényképek pedig aKrisztina Lovas udvar facebook-on található nyilvános csoportjában.

Érdeklődni: Schubkégel Krisztina  +3670/605-3922 vagy cercerus@gmail.com